CINTAABELAN
C.I.N.T.A ?? N.A.F.S.U ??
Wednesday, March 14 • 9:08 AM • 2 comments
Hari ini nk update blog tentang CINTA atau Nafsu ? Nak kongsi sikit.. :))
For adolescent , surely korang semua have an experience about LOVE kan3 ? hehe 
ye la tu kan.. 

Dalam kalangan kita ni , ramai yang sering membicarakan soal cinta atau nak lebih faham lagi cinta sesama makhluk yang berlawanan jenis . Yeahh ! REMAJA dan CINTA memang tidak boleh dipisahkan . Namun , haa tengok tu ada ''namun'' , adakah kita benar-benar faham dengan istilah cinta ?? Adakah cinta atau ia hanya nafsu semata-mata ?? Itulah persoalannya . 

Dalam islam ada mengajar kita bagaimana nak cinta dan berkasih sayang . See !! ISLAM is PERFECT . 
Buktinya :

"Allah SWT berfirmaan pada hari kiamat: "Dimana orang-orang yang menjalin rasa cinta kerana Aku ? Hari ini pada saat tidak ada lagi naungan apapun kecuali naungan-Ku, maka akan Aku naungi mereka di bawah naungan-Ku. Ada sebanyak tujuh kelompok dari mereka itu yang mendapat perlindungan Allah di saat tidak ada perlindungan lain pada hari itu kecuali perlindungan-Nya saja. 

Cinta kerana Allah . Semestinya dihiasi dengan ketaatan terhadap setiap suruhan ALLAH serta menjauhi segala larangan-NYA . Cinta yang halal antara seorang lelaki dan wanita adalah melalui pernikahan . So , adakah kita benar-benar bersedia menetapkan hati agar mencintai dia hanya kerana ALLAH ?Cukup ke atas dasar ''SUKA-SUKA'' ? 

so , ini jawapan kepada semua soalan tadi .
mencintai seseorang di sisi Islam bukanlah dari mata turun ke hati tetapi ianya dari IMAN . Jika kita mendahului cinta itu dengan iman dan ilmu agama , insyaALLAH ianya akan mendorong akal kita supaya lebih bijak memilih dan pasti ALLAH akan meredhai perasaan itu . 
Wallahua'lam . 

#P/S : mari kita bersama-sama menjaga batas pergaulan antara lelaki dan perempuan . Bercintalah berlandaskan keimanan . Dan tidak melebihi cinta kepada ALLAH kelak . 





PASTFUTURE
♥ THE WRITER ♥
♥ Ku Nurul Syuhaidah
♥ Perlis
♥ 13 November 1992
♥ 22 tahun
♥ Student
♥ Real fairy tales are happening in her life.
♥ Belajar menjadi perahsia. Rahsia itu bersifat 'istimewa'.
♥ Dia tak nak jadi full time blogger. Dia nak jadi full time Muslim. Kerana tujuan hidup hanya untuk Dia. [51:56]
♥ Dia, gadis biasa yang punya impian yang luar biasa. Lalu, dia memilih untuk gagah daripada rebah. Kerana, dia ialah Ku Nurul Syuhaidah.
♥ TALKIE TALKING ♥



♥ A PART OF HER JOURNEY ♥

♥ Ya Allah... Sometimes, it's hard for me to understand what you really want to happen. But I trust You. I know You will give me what's best. [2:216]

♥ I believe Allah has a bigger plan for me than I had for myself. Have a faith. [3:54]

♥ SUARA HATI ♥

♥ Ada kalanya, kita sampai di satu titik di mana kita harus tawakkal, redha, diam dan tenang untuk tidak memikirkannya lagi. Mungkin disitu, hati kita akan sedia belajar untuk "ikhlas". [2:156]

♥ UPDATE STATUS ♥

>> Setia Hujung Nyawa - NORAZLAN ^_^
date : 9/2/2014
at: 12pm


>> Happy with him. Alan , iloveyou!
date : 11/3/2013
at:10 am


>> Hanya NORAZLAN dihati ^_^
date : 10/2/2013
at: 12pm


>> Terima kasih menerima diri ini :")
date: 1/1/2013
at: 13.12pm

♥ BLOG ARCHIVE ♥

  • KING OF BADMINTON (DATUK LEE CHONG WEI )
  • Ahad yang bushan !
  • esokkk ?? 7 mac 2012 .
  • JARAK AKU DAN DIA
  • '' TE AMO ''
  • ''sweets sangat'' MY MR F .
  • ''perkenalan di fesbuk ''
  • BILA TENGAH '' TAKUT''
  • ~NASIHATILAH SAYA~
  • mencintaimu kerana agama yang ada padamu